Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συζητώντας για την εκδηλωμένη στο Σχολείο βία

Ευκαιρία να γράψουμε τις σκέψεις μας για τον τρόπο που ο καθένας από την εκπαιδευτική μας κοινότητα μας αντιλαμβάνεται τη βία που εκδηλώνεται στο Σχολείο, δίνει το ιστολόγιο και η ανακήρυξη της 6ης του Μάρτη ως μέρα κατά της Σχολικής Βίας. Ευχαριστώ πρώτα τον συνάδελφο που μου εμπιστεύθηκε τις σκέψεις του και τις παραθέτω ακριβώς προσβλέποντας στην απαρχή μιας διαδικτυακής επικοινωνίας
"Σχολική βία ή σχολική συλλογικότητα;
Βία είναι κάθε πράξη ή μεθόδευση που υποτιμά ή απαξιώνει τη προσωπικότητα του συμμαθητή μας μέσα ή έξω από τον χώρο του σχολείου.
Βία δεν είναι μόνο η άσκηση σωματικού εξαναγκασμού, χειρονομίας, κίνησης με σεξουαλικό περιεχόμενο ,ή αρπαγής προσωπικών πραγμάτων κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι η σκόπιμη και με πρόθεση περιθωριοποίηση κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι ή έλλειψη ανεκτικότητας στις σωματικές ή πνευματικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι η παρενόχληση ο εκφοβισμός και η επιμονή σε αυτά μέσα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.τ.λ )
Βία είναι ο μη σεβασμός στην εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης που εκδηλώνεται με φασαρία την ώρα του μαθήματος και η αδιαφορία για τους συμμαθητές που ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.
Βία είναι ή επίδειξη των δυνατοτήτων μας είτε οικονομικών είτε πνευματικών απέναντι σε συμμαθητές μας που θεωρούμε ότι δεν τις έχουν.
Είναι ουσιαστικό να σεβόμαστε τον συμμαθητή μας με τις ικανότητες και τις αδυναμίες του.
Καλύτερη μέθοδος για να αλλάξουμε κάτι στον συμμαθητή μας που νομίζουμε ότι είναι λάθος ή αδυναμία του, είναι να τον βοηθήσουμε με το παράδειγμα μας και το ενδιαφέρον μας.
Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σχολείο ,είναι ένας χώρος που η συλλογικότητα και το πνεύμα ομάδας ,είναι προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και για τη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος στον χώρο που περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας".

Νίκος Ρηγόπουλος
Φυσικός -4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου