Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η Δημοκρατία μας και τα Μέσα Ενημέρωσης

Πως λειτουργεί η Δημοκρατία μας σήμερα;

Πως συμβάλλουν τα ΜΜΕ ως 4η εξουσία της Δημοκρατίας;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ!!!

1. Διαβάστε και προβληματιστείτε με αφορμή τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου τις δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ

2. Επίσης ένα θέμα της τοπικής μας κοινωνίας μπορεί να γίνει αντικείμενο προβληματισμού σχετικά με το ρόλο που επιλέγουν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας με σκοπό την έγκυρη (αξιόπιστη) και πολύπλευρη ενημέρωση.
Αφορά το επίμαχο ζήτημα της εγκατάστασης ορυχείων χρυσού στην περιοχή του Περάματος μεταξύ Έβρου και Ροδόπης.
 Η εταιρεία καναδικών συμφερόντων που  προτείνει το έργο  έχει ως βασικό επιχείρημα την  οικονομική ανάπτυξη του τόπου και τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στην περιοχή που μαστίζεται από υπανάπτυξη και ανεργία.
Ο αντίλογος που διατυπώνεται από την επιστημονική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και υποστηρίζεται από το Δήμαρχο της πόλης αφορά το πλήγμα της οικολογικής ισορροπίας του τόπου που θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα επιφέρει μείωση στους πλουτοπαραγωγικούς τομείς της περιοχής : τουρισμό, γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία,  πλήττοντας παράλληλα  την υγεία των ανθρώπων της περιοχής. 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΓΝΩΜΗ

Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στον ουσιαστικό αντίλογο που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία;
Είναι ο ρόλος τους ενημερωτικός,  ώστε και οι δύο πλευρές να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους;
Είναι ισόποση η προβολή των δύο θέσεων;
Είναι η παρουσίαση της αντιπαράθεσης χωρίς αξιολογήσεις και ιεραρχήσεις που υπαγορεύουν επομένως και θέσεις;
Είναι ερευνητική η προσέγγιση και η προβολή του θέματος;

Ας μελετήσουμε διεξοδικά , για να διαμορφώσουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Ας διαβάσουμε επίσης και απόψεις άλλων δημοσιογράφων και με τη δική μας κριτική ματιά ας συζητήσουμε τα ευρήματα της έρευνάς μας στο μάθημά μας.

2. Διαβάστε επίσης και αυτό το σχετικό δημοσίευμα.

3. Συλλέξτε κείμενα από την πύλη για την ελληνική γλώσσα αλλά και γνωστές σας σύγχρονες εφημερίδες ή δημοσιεύματα του διαδικτύου ή βίντεο-αποσπάσματα από τηλεοπτικά κανάλια  με θέματα σχετικά, όπως η ελευθερία του τύπου, η δημοκρατία των μέσων, η λογοκρισία, ο ευτελισμός των μέσων και της δημοκρατίας, η έγκυρη ενημέρωση προϋπόθεση ενεργού πολίτη.

4. Να κάνετε αναζήτηση  στα σχολικά εγχειρίδια όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου (αξιοποιήστε το ψηφιακό σχολείο)  και να εντοπίσετε κείμενα που αναφέρονται στα ΜΜΕ. Να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε δικά σας κείμενα προς δημοσίευση στο ιστολόγιό μας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ας προετοιμαστούμε για την πρώτη ταινία που θα παρακολουθήσουμε.: All the President's  men Παραγωγής 1976 , με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν.
H  ταινία μας δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και να κάνουμε και μάθημα ...Ιστορίας!!!
Θα περιμένω τα ευρήματά της έρευνας και της κριτικής σας για την ταινία.

Η επόμενη ταινία είναι μία ταινία - κολοσσός όπως χαρακτηρίζεται  για την πρωτοτυπία της έμπνευσης και για την κορυφαία κινηματογραφική της  τέχνη   , The citizen Kane, παραγωγής 1941, δημιουργίας του Όρσον Ουέλς.Παρακολουθήστε την  και διαβάστε σχετικά .
Το κυριότερο όμως ,να γράψετε τη δική σας θεώρηση για τη λειτουργία των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους στη Δημόσια ζωή και να εντάξετε την κριτική σας στην ερευνητική σας έκθεση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου