Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η λογοτεχνία , πρόταση μετουσίωσης της επιθετικότητας


Η δραστηριότητα που πραγματοποίησε σήμερα (19/1/2012) η ερευνητική ομάδα με τίτλο εργασίας "η επιθετικότητα της εφηβικής ηλικίας γίνεται δημιουργία στη σχολική ζωή"εντάσσονταν στην αναζήτηση τρόπων έκφρασης, εκτόνωσης και μετασχηματισμού της επιθετικής συμπεριφοράς σε μια στάση θετική και δημιουργική.
Η δραστηριότητα περιελάμβανε την επαφή της κυρίας Οικονομίδου Σούλας, καθηγήτριας Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με τους μαθητές της ομάδας. Οι μαθητές είχαν διαβάσει δύο λογοτεχνικά έργα, "Κάπου ν'ανήκεις"του Φίλιππου Μανδηλαρά και "Στη διαπασών"του Βασίλη Παπαθεοδώρου, έκδοσης του 2010 και τα δύο.
Τα παιδιά συζήτησαν με την προσκεκλημένη μας τις μορφές εκδήλωσης της επιθετικότητας στα λογοτεχνικά έργα που μελέτησαν αλλά και "ψηλάφησαν" δικά τους αισθήματα και βιώματα συγγενικά ή παρόμοια.
Η ανάγνωση ενός ολόκληρου λογοτεχνικού έργου, που αγγίζει τα συναισθήματα, τα προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας
είναι η πρόταση που προέκυψε από την ολοκλήρωση της διερεύνησης.
Η Λογοτεχνία έχει τη δύναμη της διείσδυσης στην ψυχή , στις λεπτές και ανομολόγητες πλευρές της προσωπικότητας. Προκαλεί ταυτίσεις,την αποενοχοποίηση ορισμένες φορές, το διαφορετικό άνοιγμα για τη "λύση ενός κλειδωμένου ψυχισμού". Όταν η Λογοτεχνία αγγίζει προβλήματα ή συναισθήματα των νέων , ο νέος γίνεται πρωταγωνιστής, βλέπει εκφράσεις, συνέπειες που ίσως δεν τις σκέφτηκε , δεν τις ένιωσε ο ίδιος. Βλέπει ίσως καλύτερα τον εαυτό του αλλά και τον άλλον. Αναζητά πιθανόν άλλους τρόπους έκφρασης, πιο κοινωνικούς.
Και αν το σχολείο ενισχύσει αυτήν την ενδυνάμωση της πιο κοινωνικής του ταυτότητας, τότε η επιθετικότητα μπορεί να μετασχηματιστεί σε έκφραση και δράση καλλιτεχνική, περιβαλλοντική, αθλητική ,γνωστική, συμμετοχική.
Ευχαριστούμε θερμά την προσκεκλημένη μας.
Τη δραστηριότητα παρακολούθησε και μάλιστα πολύ ενεργητικά η ομάδα των greeklish. Μπράβο, παιδιά για τη συμμετοχή.
Και επίσης ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά "της επιθετκότητας "που διάβασαν τα λογοτεχνικά έργα. Η ωφέλεια είναι πολλαπλή.

Σχολικός εκφοβισμός

Losers from Everynone on Vimeo.



Bullying. Πέσιμο, κράξιμο, επιθετική συμπεριφορά, αναίτια άσκηση λεκτικής και ψυχοσωματικής βίας. Απαντάται συνήθως στα σχολικά περιβάλλοντα και εκτείνεται μέχρι τον προσωπικό χρόνο που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι στο διαδίκτυο.

Σκηνοθετώντας ένα μικρό βιντεοκλίπ διάρκειας δυόμισι λεπτών, το δημιουργικό τρίο Everyone, που δρα με βάση του τη Νέα Υόρκη, στέλνει το δικό του μήνυμα με τίτλο “Losers”. Στη μερίδα δυτικών στερεοτύπων της επιτυχίας που θέλουν άπαντες αριστούχους, πρωταθλητές, εκκολαπτόμενα σελέμπριτι, καλογυμνασμένες μαζορέτες και σωματότυπους με προδιαγραφές glamorous editorial μόδας, οι Will Hoffman, Daniel Mercadante και Julius Metoyer II «φτύνουν» μερικές όχι και τόσο άγνωστες εικόνες.

Σε παραγωγή της Epoch Films, που ευθύνεται για το ανεξάρτητο φιλμ “Gigantic” του 2008, και μουσική του Keith Kenniff aka Unseen, που επιμελήθηκε πρόσφατα και το ηχητικό χαλί των spots για το iPhone 4s της Apple, το “Losers” υπενθυμίζει το δικαίωμα στην αποτυχία και την επιλογή στον τρόπο ζωής μας.

Πηγή της ανάρτησης το εξαιρετικό ιστολόγιο Terra Computerata.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα Σχολική Βία

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το Βίντεο των "Αρβύλα"για τα greeklish

Η γλώσσα των νέων

Θυμάστε τον πατέρα στη διαφήμιση, που ακούει έντρομος την κόρη του να του μιλάει σε μια γλώσσα ακατάληπτη, στο τέλος να της λέει αμήχανα, «Στη μάνα σου το ‘πες;»; Το ύφος του ταλαίπωρου γονιού θα πρέπει να εμφανίζεται συχνά στις διμερείς επαφές των γενεών. Έτσι, όμως, μέσα από την αμηχανία των μεγαλύτερων για τις γλωσσικές μηχανορραφίες των μικρότερων, οι νέοι διαμορφώνουν τη δική τους ταυτότητα, δικτυώνονται και μας… τη λένε κιόλας! Ο,τι πρέπει, δηλαδή. Όχι ό,τι να ‘ναι…
Οι νέοι όχι μόνο δεν πάσχουν από λεξιπενία, αλλά έχουν γλώσσα πλούσια και συνεχώς ανανεούμενη. Απλώς, είναι άλλη από αυτήν που μιλάνε οι μεγάλοι. Δεν λέμε και τίποτα καινούργιο. Από την εποχή της boom generation (της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς εφήβων στις δυτικές κοινωνίες), το φαινόμενο μιας ιδιαίτερης γλώσσας για τη νεολαία έχει γιγαντωθεί. Οι τινέιτζερ -και δεν μιλάμε μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους Αγγλους, τους Γάλλους, ακόμη και για τους Έλληνες τεντιμπόηδες- επιχειρούσαν να διαφοροποιηθούν από τους ενηλίκους και μέσω της γλώσσας. Η αργκό είναι ανατρεπτική και επιχειρεί να σοκάρει, οπότε υπήρχε (και, φυσικά, υπάρχει) ευρύτατη χρήση υβρεολογίου, μόνο που σήμερα ελάχιστοι γονείς σοκάρονται αν το παιδί τους πει «και γαμώ» αντί για «σού- περ» ή «επικό!» Αυτοί που όντως σοκάρονται ακόμη (οι παππούδες, π.χ., ή οι καθηγητές των θρησκευτικών) είναι αυτοί που καταγγέλλουν τη νέα γενιά για το φτωχό της λεξιλόγιο.
Όσο οι έφηβοι χωρίζονται σε υποομάδες, η γλώσσα τους θα αποκτά και περισσότερο πλούτο – αφού αλλιώς μιλάνε οι γκοθάδες, αλλιώς οι emo, αλλιώς οι φανατικοί φίλαθλοι, αλλιώς οι γκέιμερ, οι σκέιτερ, οι μοδάτες κ.ο.κ.
Το βασικό χαρακτηριστικό της γλώσσας των νέων είναι ότι εκφράζει και εκφράζεται μέσα στην «παρέα», το δίκτυο των συνομηλίκων. Κατά συνέπειαν, δεν υπάρχει μια ενιαία γλώσσα· κάθε παρέα έχει δικό της κώδικα επικοινωνίας, που μπορεί να τον «αρπάξει» μια άλλη παρέα και μετά μια άλλη, μέχρι που κάποιες εκφράσεις να υιοθετηθούν από μεγάλο μέρος της νεολαίας, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας της επικοινωνίας.
Γιατί οι νέοι αναπτύσσουν δικούς τους τρόπους έκφρασης; Ο διδάκτωρ Γλωσσολογίας Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, που ασχολείται ειδικά με τη γλώσσα στη νεανική κουλτούρα, σημειώνει: «Τα κοινωνικά δίκτυα των νέων είναι στενότερα από αυτά των ενηλίκων, γεγονός που εντείνει την πίεση γλωσσικής συμμόρφωσης με την παρέα. Απ’ την άλλη, οι συμβάσεις γλωσσικής ευγένειας και απόστασης που απαιτούνται στην ενήλικη ζωή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως κατά την εφηβεία. Έτσι εξηγείται το ότι η συχνότητα μη πρότυπης γλώσσας είναι μεγαλύτερη στη νεότητα από ό,τι στην ενήλικη ζωή. Ψυχολογικά, κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα. Η απόρριψη κατεστημένων τρόπων συμπεριφοράς και ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα, τάσεις που γενικότερα χαρακτηρίζουν την εφηβεία, εκφράζονται και γλωσσικά. Με την ιδιαίτερη γλώσσα τους οι νέοι συμβολίζουν ότι ανήκουν σε μια ηλικία με δικά της ενδιαφέροντα και αξίες, που διαφέρει τόσο από τα παιδικά όσο και από τα ενήλικα χρόνια».
Η ατυχία της σημερινής νεολαίας είναι ότι οι ενήλικοι αρπάζουμε τη γλώσσα της και τη χρησιμοποιούμε ευρύτατα. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη γλώσσα, που έκανε η ALCO το 2005 για το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, ρωτούσε Έλληνες 16-56 ετών ποια λέξη θα χρησιμοποιούσαν για να αντιδράσουν σε κάτι αναπάντεχο: Το 20% δήλωσε ότι προτιμά τη λέξη «έμεινα», το 13% το «κουφάθηκα», το 5% το «καράφλιασα», το 25% το «απίστευτο» και μόλις το 15% το «εξεπλάγην» ή το «εκπλήσσομαι»! Το συμπέρασμα; Το «απίστευτο» έχει εισχωρήσει βαθιά στην καθομιλουμένη των ενηλίκων· άλλο συμπέρασμα, λίγο άσχετο, είναι ότι το «καράφλιασα» είναι πλέον «πασέ», ή μήπως πρέπει να πω λαστ γίαρ;
Από την άλλη, οι σημερινοί 16άρηδες έχουν στη διάθεσή τους όλο τον γλωσσικό πλούτο που δημιουργήσαμε εμείς οι παλαιότεροι 16άρηδες. Η εξέλιξη της γλώσσας έχει φέρει και εξέλιξη στη νεανική αργκό, και έτσι, π.χ., το παλιότερο «Την κάνω» = φεύγω, έχει γίνει «τηγκανά», ενώ το «τζάμι» = τέλειο, σούπερ, έχει παραλλαχθεί επιτυχέστατα σε «τζαμάουα», αλλά και στο «τζαμιροκουάι» (που αποτελεί και αναφορά στον γνωστό μουσικό)! Περισσότερα Η γλώσσα των νέων | Otherside.gr">εδώ


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2009/09/i-glwssa-twn-newn/#ixzz1jfA9zSnP

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Δυναμικά οι Νέες Τεχνολογίες στο 4ο Λύκειο!


Διαρκώς εμπλουτίζεται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Σχολείου μας.
Ένα καινούργιο εργαστήριο απέκτησε το σχολείο μας χάριν των ερευνητικών εργασιών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Κοντά σε αυτό που ήδη υπήρχε το σχολείο μας δίνει την ευκαιρία στις ερευνητικές ομάδες να κάνουν συχνότερα τις διαδικτυακές αναζητήσεις τους στο σχολείο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την έρευνα και τη συνεργασία.
Αξίζει όμως να αποδώσουμε και την ανάλογη τιμή στο Διευθυντή του Σχολείου μας που δαπανά πολύ προσωπικό χρόνο στην ανανέωση και εγκατάσταση του εξοπλισμού, εξελίσσοντας πραγματικά το Σχολείο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του σε ένα πρότυπο σε υποδομές εκπαιδευτήριο.
Πρόσφατα λοιπόν το νέο εργαστήριο απέκτησε προβολικό σύστημα,διευρύνοντας τις δυνατότητες χρήσης των τεχνολογικών μέσων και δίνοντας δυνατότητες μιας ακόμη αίθουσας προβολών, παρουσιάσεων και διάδρασης των πληροφοριών μέσα από ενεργητική παράλληλα συμμετοχή των μαθητών.
Βοηθοί στην εγκατάσταση και οι καθηγητές , υπεύθυνοι του εργαστηριακού χώρου και των ερευνητικών εργασιών.
Αξίζει πραγματικά να τιμούμε τους δασκάλους που αγωνίζονται παρά τις απαξιωτικές συγκυρίες του εκπαιδευτικού έργου , γιατί πιστεύουμε πραγματικά στη δύναμη της παιδείας .

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τι θα δούμε στο σινεμά το 2012

Ποια είναι η γνώμη σας για τις ταινίες που θα κυριαρχήσουν στον εμπορικό κινηματογράφο;
Δείτε τι θα παίξουν τα σινεμά το 2012 και γράψτε τη γνώμη σας, cinefil ερευνητές και όλοι οι αναγνώστες του blog μας.
Ενημερωθείτε και εκφραστείτε!

Οι κλιματικές αλλαγές και εμείς

Και επειδή "Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία", η αναζήτηση νέων μορφών ενέργειας και μιας στάσης ζωής με αξία το μέτρο και την απλότητα κάνουν πιο επίκαιρα τα θέματα ενέργειας που πραγματεύεται η ερευνητική μας ομάδα " Βιοκλιματικά σπίτια".
Ίσως το άρθρο της εφημερίδας που σας παραπέμπει ο υπερσύνδεσμος να σας παρακινήσει να γράψετε και εσείς τη γνώμη σας.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η δομή και συγγραφή της ερευνητικής εργασίας

Καθώς πλησιάζει το τέλος των χριστουγεννιάτικων διακοπών και με τις ευχές μας σε εορταζόμενους και μη, προετοιμαζόμαστε ολοταχώς για την τελική φάση της πορείας των ερευνητικών εργασιών του Α΄τετραμήνου.
Η φάση αυτή περιλαμβάνει τη σύνθεση του υλικού καθώς και την κριτική και επεξεργασμένη καταγραφή του σε μια συνολική και ενιαία εργασία. Πέρα από τις οδηγίες των καθηγητών που καθοδηγούν, εμψυχώνουν και επιβλέπουν την έρευνα, οδηγίες χρήσιμες και αναλυτικές σχετικά με τη δομή, τις βιβλιογραφικές παραπομπές και τη συνολική καταγραφή της βιβλιογραφίας, θα βρείτε στο Ιστολόγιό μας :Ψηφιακό Σχολείο -Γ΄Λυκείου - Έκφραση Έκθεση - Ερευνητική Εργασία.
Επιπλέον, στο ιστολόγιο θα βρείτε αναρτημένο παράδειγμα ερευνητικής εργασίας, ώστε να έχετε ένα πρότυπο και να εργαστείτε με την προσωπική κριτική σας ματιά πάνω στα δομικά μέρη που οικοδομούν μία εργασία.
Καλή δουλειά και καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η επικαιρότητα συμπλέει με τις εργασίες μας

Σήμερα, στις 5/1/2012 δημοσιεύεται στην εκπαιδευτική ηλεκτρονική εφημερίδα του Υπουργείου παιδείας έρευνα που αφορά τη σχολική βία και αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση και διαχείρισή της. Το θέμα αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα γενικά αλλά και ειδικά την ερευνητική ομάδα της "επιθετικότητας"του σχολείου μας.Μπορείτε να μελετήσετε εδώ.
Επίσης :
1 στους 10 μαθητές θύμα επιθετικής παρενόχλησης — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

http://www.madata.gr/epikairotita/social/161847.html

ΕΥΧΕΣ

Καλή Χρονιά Ερευνητές μας!!!