Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση μιας είδησης

Την Κυριακή 4 του Νοέμβρη του 2012 ξεκίνησαν  από την Αλεξανδρούπολη πολίτες μαζί με το Δήμαρχο της πόλης και εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη εγκατάσταση χρυσωρυχείων της εταιρείας EL DORADO στην περιοχή του Περάματος Έβρου.
Κατήγγειλαν ως παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και της ισορροπίας στη φύση την έναρξη των εργασιών εξόρυξης της εταιρείας και ως αδιαφορία των κρατούντων για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Υποστηρίχθηκαν στην αγωνιστική παρουσία τους από τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιμετωπίζουν την ίδια εποχή την εγκατάσταση του ορυχείου στην περιοχή Σκουριές και δίνουν μάχες με αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούν την από Πολιτείας απόφαση για τη λειτουργία του ορυχείου. Εύλογη λοιπόν  ήταν η ερώτηση του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης και για την ανάλογη λειτουργία των κρατούντων στην περιοχή του Έβρου :"Ποιους πολίτες κυβερνούν αφού είναι αντίθετοι με τη βούλησή τους ;"
Οι πολίτες διεμήνυσαν ότι μολονότι  η εταιρεία έχει αρχίσει τη δειγματοληπτική εξόρυξη και  έχει λάβει από προηγούμενη τοπική ηγεσία το δικαίωμα χρήσης για 99 χρόνια των 700 στρεμμάτων της περιοχής,  σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες των ανθρώπων και τις πηγές άρδευσης των χωραφιών τους,  θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να απομακρύνουν την επιχείρηση από τον τόπο τους.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ( Β΄ΤΑΞΗ) ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Να παρατηρήσετε τον τρόπο χρήσης του λόγου, την επιλογή των εικόνων, το ύφος του χρήστη με σκοπό να κρίνετε την παρουσίαση της είδησης σε σχέση με το σχόλιο.
Να αναδιατυπώσετε την είδηση με άλλες οπτικές.
Να παρακολουθήσετε την είδηση, όπως προβλήθηκε στα ραδιοτηλεοπτικά τοπικά κανάλια και τον τύπο.


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Νόαμ Τσόμσκι: Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;


«Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;», ήταν το κεντρικό ερώτημα, που επανήλθε πολλές φορές, στην ομιλία του διεθνούς κύρους, Αμερικανού γλωσσολόγου και πολιτικού διανοητή, Νόαμ Τσόμσκι, σε εκδήλωση του Κέντρου Λαϊκής Οικονομίας ,στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο οποίο και διδάσκει. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα αλλά και στην Αραβική Άνοιξη, μίλησε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την πυρηνική απειλή του Ιράν από το Ισραήλ, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την πυραυλική κρίση στη Κούβα, τέτοιες μέρες 50 χρόνια πριν, ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Αρχίζοντας την ομιλία του αναφερόμενος σε μία άλλη ιστορική μορφή της παγκόσμιας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής διανόησης, τον Άνταμ Σμιθ, στα χρόνια του οποίου, η Βρετανία, από την οποία καταγόταν, ήταν η υπερδύναμη της εποχής, υπενθύμισε πώς έγινε η σταδιακή μετάβαση στην κραταιή Αμερική από το 1945 και ύστερα, δημιουργώντας τη πιο εύρωστη και ισχυρή κοινωνία στη παγκόσμια ιστορία.
Τότε, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ βρέθηκαν με μια ανυπολόγιστη εξουσία, έχοντας τετραπλασιάσει τη βιομηχανική τους παραγωγή την ίδια στιγμή που οι βασικοί τους οικονομικοί αντίπαλοι ήταν σχεδόν εξοντωμένοι.
Το όραμα του Ρούσβελτ, για μια μεταπολεμική Αμερική κυριαρχούσα στα κομβικά σημεία της παγκόσμιας διακυβέρνησης, από το λεγόμενο Δυτικό Ημισφαίριο, την Άπω Ανατολή και την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία μέχρι την Ευρασία και τα βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, ήταν περισσότερο εφικτό από ποτέ.
Ο Τσόμσκι, αναφέρθηκε φυσικά στη σημερινή φθίνουσα πορεία της αμερικανικής κυριαρχίας, τονίζοντας την μετατόπιση του κέντρου βάρους στην Κίνα και την Ινδία, οι οποίες κατ’αυτόν είναι οι υπερδυνάμεις του μέλλοντος.
Επρόκειτο ίσως για κάτι που διαφαινόταν από πολύ νωρίτερα, γύρω στο 1950, όταν οι ΗΠΑ ανήσυχες για την πιθανή απώλεια της κυριαρχίας τους στη Νοτιανατολική Ασία, προέβησαν σε σειρά μετα-πολεμικών διενέξεων, θηριώδους έντασης και έκτασης, στην Ινδοκίνα και αλλού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πραξικοπήματος του Σουχάρτο, στην Ινδονησία, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους, ακτήμονες αγρότες.
Όλη αυτή η αντίληψη των ΗΠΑ περί του ηγεμονικού τους ρόλου σε παγκόσμια κλίμακα, διαφαίνεται σύμφωνα με τον Τσόμσκι, ακριβώς σε αυτή τους την προσπάθεια να μην ‘’χάσουν’’ καμία από τις ‘’κατεκτημένες ηγεμονίες τους’’ καθώς δεν είναι φυσικά δυνατόν να χάσεις κάτι που δεν θεωρείς ότι σου ανήκει.
Για την Αραβική Άνοιξη
Επιστρέφοντας ξανά στη δεκαετία του 1940, όταν το State Department διείδε την τεράστια σημασία των ενεργειακών πόρων της Μέσης Ανατολής ως «ένα από τα μεγαλύτερα υλικά έπαθλα στην παγκόσμια ιστορία» ο Τσόμσκι κατέληξε πως ο έλεγχος αυτών των πόρων ισοδυναμούσε τότε με τον έλεγχο ολόκληρου του κόσμου.
Μέχρι στιγμής η απειλή της Αραβικής Άνοιξης είναι ακόμα συγκρατημένη, με τις δικτατορίες του πετρελαίου, εκ των ων ουκ άνευ για τη Δύση, να έχουν συνθλιβεί στις όποιες προσπάθειές τους να ενταχθούν σ’αυτή.
Στο παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αντιδράσεις ήταν τόσο ακραίες, ώστε η υπέρμετρη ύπαρξη της ασφάλειας στους δρόμους κρατάει μέχρι και σήμερα τους περισσότερους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους. Το Μπαχρέιν φαίνεται να έχει ήδη συνθλιβεί, και η κατάσταση στην ανατολική Σαουδική Αραβία ήταν μακράν χειρότερη.
Αυτό που επετεύχθη ήταν η προάσπιση της Δημοκρατίας στα πιο κομβικά σημεία χωρίς να σημαίνει βέβαια αυτό ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει παντελώς.
Για την καταστροφή του περιβάλλοντος
Με ιδιαίτερη προσοχή, στάθηκε ο Τσόμσκι στην ομιλία του, στο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει παραγκωνιστεί σχεδόν από τις προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων για την προεδρία της Αμερικής.
Αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης σχετικά με το λιώσιμο των πάγων, τόνισε πως αυτό για το φετινό καλοκαίρι εξελίχθηκε με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους. Το αποτέλεσμα είναι οι πάγοι που αναμένονταν να έχουν λιώσουν μέχρι το 2050 να λιώσουν ίσως και τριάντα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2020.
Στην έκθεση των Times γίνεται γνωστό πως οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν σιγοντάρουν εμπράκτως την άμβλυνση του φαινομένου της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα, με αποφάσεις, όπως η πρόσφατη για την εφαρμογή του σχεδίου εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, οξύνουν το πρόβλημα των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Όπως σχολιάζει ο ομιλητής, η προθυμία των κυβερνήσεων να θυσιάσουν τις επερχόμενες γενιές στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους είναι ανεξήγητη και ισοδυναμεί με εθελοτυφλία απέναντι σε ένα όντως υπαρκτό και οξυμμένο πρόβλημα για το σύνολο της ανθρωπότητας.
Επικαλούμενος τον Αμερικανό βιολόγο Ernst Mayr, ο Τσόμσκι υποστήριξε πως μπορεί τελικά αυτή ακριβώς η νοημοσύνη του ανθρώπου, έναντι των άλλων ειδών, να είναι και η τροχοπέδη της ύπαρξης του, καθώς στην ιστορία της εξέλιξης των ειδών τα πιο ‘’ανθεκτικά’’ είδη είναι είτε τα ταχέως μεταλλασσόμενα, όπως τα βακτήρια, είτε τα πλέον σταθερά όπως τα σκαθάρια.
Ανεβαίνοντας ,ωστόσο, τη κλίμακα της νοημοσύνης και προχωρώντας στα θηλαστικά διακρίνει κανείς μια μειωμένη εξελικτική επιτυχία, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της άποψης πως μάλλον εμείς ,ως είδος, θα είμαστε και η αιτία για το τέλος του υπόλοιπου κόσμου, αν βέβαια το θελήσουμε!
Επί του πρακτέου, όπως αναφέρει ο Τσόμσκι, οι μεν Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την παύση της χρηματοδότησης της επιστήμης του κλίματος, ενώ οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα και ζητούν, αβρόχοις ποσί, τον περιορισμό των εκπομπών αερίων σε αντιστάθμισμα με την χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το μόνο βέβαιο, είναι πως ο κόσμος σε εκατό περίπου χρόνια, δε θα είναι σε καμιά περίπτωση αυτός που ξέρουμε σήμερα.
Πυρηνικά όπλα
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συζήτηση στο φλέγον θέμα των πυρηνικών και την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας αυτών, στη Μέση Ανατολή και κυρίως στο Ιράν. Η Δύση πιστεύει πως μία πρόσβαση του Ιράν στα πυρηνικά θα είναι εξαιρετικά επισφαλής για την παγκόσμια ασφάλεια.
Όπως αναφέρθηκε, τώρα που η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει, ένας τυχόν εξοπλισμός μιας χώρας με πυρηνικά, μπορεί να οδηγήσει και άλλη κράτη στην ίδια τακτική.
Τέλος ο Τσόμσκι, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον, επικείμενο, εορτασμό της 50ης επετείου της «πιο επικίνδυνης στιγμής στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως την χαρακτήρισε ο ιστορικός και σύμβουλος του Κένεντι, Άρθρουρ Σλέζινγκερ. Πρόκειται για την κρίση πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962 κατά την οποία ο Κένεντι σήμανε συναγερμό επικινδυνότητας δευτέρου βαθμού, λίγο πριν την επιστράτευση όπλων.
Στην κορύφωση της κρίσης των πυραύλων ο Κένεντι είχε εκτιμήσει τις πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου στο 50%, γεγονός που αν συνέβαινε θα κατέστρεφε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Ο πρόεδρος Έιζενχαουερ είχε προειδοποιήσει για αυτό και ,υπό αυτή την απειλή, ο Κένεντι αρνήθηκε να συμφωνήσει δημόσια στο τερματισμό της κρίσης, με ταυτόχρονη απόσυρση των ρωσικών πυραύλων από την Κούβα και των Αμερικανικών από την Τουρκία, οι οποίοι ήταν ούτως ή άλλως παρωχημένοι και είχαν αντικατασταθεί από υποβρύχια τύπου Polaris.
Μπορεί τελικά το 1962 ο Κρούσεβ να υποχώρησε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα ακολουθούν πάντα αυτή τη λογική, και με τέτοιες πρακτικές το μέλλον αναμένεται μάλλον δυσοίωνο.
ΠΗΓΗ

tvxs.gr/node/109932

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η Δημοκρατία μας και τα Μέσα Ενημέρωσης

Πως λειτουργεί η Δημοκρατία μας σήμερα;

Πως συμβάλλουν τα ΜΜΕ ως 4η εξουσία της Δημοκρατίας;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ!!!

1. Διαβάστε και προβληματιστείτε με αφορμή τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου τις δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ

2. Επίσης ένα θέμα της τοπικής μας κοινωνίας μπορεί να γίνει αντικείμενο προβληματισμού σχετικά με το ρόλο που επιλέγουν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο της ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας με σκοπό την έγκυρη (αξιόπιστη) και πολύπλευρη ενημέρωση.
Αφορά το επίμαχο ζήτημα της εγκατάστασης ορυχείων χρυσού στην περιοχή του Περάματος μεταξύ Έβρου και Ροδόπης.
 Η εταιρεία καναδικών συμφερόντων που  προτείνει το έργο  έχει ως βασικό επιχείρημα την  οικονομική ανάπτυξη του τόπου και τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στην περιοχή που μαστίζεται από υπανάπτυξη και ανεργία.
Ο αντίλογος που διατυπώνεται από την επιστημονική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και υποστηρίζεται από το Δήμαρχο της πόλης αφορά το πλήγμα της οικολογικής ισορροπίας του τόπου που θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα επιφέρει μείωση στους πλουτοπαραγωγικούς τομείς της περιοχής : τουρισμό, γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία,  πλήττοντας παράλληλα  την υγεία των ανθρώπων της περιοχής. 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΓΝΩΜΗ

Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στον ουσιαστικό αντίλογο που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία;
Είναι ο ρόλος τους ενημερωτικός,  ώστε και οι δύο πλευρές να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους;
Είναι ισόποση η προβολή των δύο θέσεων;
Είναι η παρουσίαση της αντιπαράθεσης χωρίς αξιολογήσεις και ιεραρχήσεις που υπαγορεύουν επομένως και θέσεις;
Είναι ερευνητική η προσέγγιση και η προβολή του θέματος;

Ας μελετήσουμε διεξοδικά , για να διαμορφώσουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Ας διαβάσουμε επίσης και απόψεις άλλων δημοσιογράφων και με τη δική μας κριτική ματιά ας συζητήσουμε τα ευρήματα της έρευνάς μας στο μάθημά μας.

2. Διαβάστε επίσης και αυτό το σχετικό δημοσίευμα.

3. Συλλέξτε κείμενα από την πύλη για την ελληνική γλώσσα αλλά και γνωστές σας σύγχρονες εφημερίδες ή δημοσιεύματα του διαδικτύου ή βίντεο-αποσπάσματα από τηλεοπτικά κανάλια  με θέματα σχετικά, όπως η ελευθερία του τύπου, η δημοκρατία των μέσων, η λογοκρισία, ο ευτελισμός των μέσων και της δημοκρατίας, η έγκυρη ενημέρωση προϋπόθεση ενεργού πολίτη.

4. Να κάνετε αναζήτηση  στα σχολικά εγχειρίδια όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου (αξιοποιήστε το ψηφιακό σχολείο)  και να εντοπίσετε κείμενα που αναφέρονται στα ΜΜΕ. Να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε δικά σας κείμενα προς δημοσίευση στο ιστολόγιό μας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ας προετοιμαστούμε για την πρώτη ταινία που θα παρακολουθήσουμε.: All the President's  men Παραγωγής 1976 , με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν.
H  ταινία μας δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και να κάνουμε και μάθημα ...Ιστορίας!!!
Θα περιμένω τα ευρήματά της έρευνας και της κριτικής σας για την ταινία.

Η επόμενη ταινία είναι μία ταινία - κολοσσός όπως χαρακτηρίζεται  για την πρωτοτυπία της έμπνευσης και για την κορυφαία κινηματογραφική της  τέχνη   , The citizen Kane, παραγωγής 1941, δημιουργίας του Όρσον Ουέλς.Παρακολουθήστε την  και διαβάστε σχετικά .
Το κυριότερο όμως ,να γράψετε τη δική σας θεώρηση για τη λειτουργία των ΜΜΕ και των ανθρώπων τους στη Δημόσια ζωή και να εντάξετε την κριτική σας στην ερευνητική σας έκθεση.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία μας σε 2΄...

Το ιστολόγιο των Ερευνητικών Εργασιών δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και δασκάλους να έχουν τη δική τους θέαση των πραγμάτων και τη δική τους γραφή γι'αυτά.
Επιστημονικά θέματα ανθρωπισμού και θετικών πεδίων γνώσης γίνονται κίνητρο για τη δική μας "δημοσιογραφία".
Το video αυτό πέρα από την αισθητική και τεχνολογική του αξία μπορεί να γεννήσει ερωτήματα πολλά σχετικά με την ποιότητα και την πορεία του πολιτισμού μας.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επιστημονική ανακάλυψη με σεβασμό στην αξία της ζωής


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ

Στους εφευρέτες του «πυρηνικού αναπρογραμματισμού» το Νόμπελ Ιατρικής 2012

Στους εφευρέτες του «πυρηνικού αναπρογραμματισμού» το Νόμπελ Ιατρικής 2012
Στον Βρετανό Τζον Μπ. Γκόρντον και τον Ιάπωνα Σίνια Γιαμανάκα απονεμήθηκε τη Δευτέρα το Νόμπελ Ιατρικής για το 2012 για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού.
Ο πυρηνικός αναπρογραμματισμός αποτελεί μια τεχνική που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.
Δημοσίευμα στην Ημερησία 09/10/2012

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ερευνητικές Εργασίες 2012-13


Οι νέοι ερευνητικοί στόχοι  για τη σχολική  χρονιά που αρχίζει είναι  οι εξής:
ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ:
1. Συγκριτική Μελέτη ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.
2. Γνωρίζω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Ερευνώ-Ανακαλύπτω-Προτείνω.
3. Cern : Η ιστορία των πειραμάτων σχετικά με τη δομή της ύλης.
4. Τα ολυμπιακά αθλήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
5. Η Φωτογραφία πριν και μετά την ψηφιακή εποχή.
ΓΙΑ ΤΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
1. Η Δεοντολογία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η Δημοκρατία.
2. Δημιουργία στατικών και Δυναμικών Ιστοσελίδων.
3. Ανακύκλωση
4. Η Τεχνολογία και η Μουσική.
5. Cern : Η ιστορία των πειραμάτων σχετικά με τη δομή της ύλης.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Και μια άλλη "ανάγνωση " της σχολικής βίας

Ασφαλώς η « δική μας σχολική βία» – της δικής μας πόλης εννοώ -δεν έχει , και ευτυχώς , ακραίες εκδηλώσεις όπως αυτές της Αμερικής ή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Έχει όμως και αυτή τα δικά της χαρακτηριστικά που ίσως μάλιστα να μην τα αναγνωρίζουμε ως μορφή βίας. Ας τα διερευνήσουμε λοιπόν…
Υπάρχει η βία του θύτη και του θύματος.
Η βία του θύτη φωνάζει, σκουντάει , απωθεί, κοιτάει απειλητικά, υποτιμητικά, ισοπεδώνει με τα λόγια, γενικεύει, προσβάλλει, μηδενίζει, επιβάλλει τον κενό εαυτό του με τη «σκόνη» που σηκώνουν τα δυο-τρία πρωτοπαλίκαρά του χειροκροτώντας τον…
Η βία του θύματος σωπαίνει, υποχωρεί, προσβάλλεται, πονάει , κάνει στην άκρη φεύγει, φοβάται. Δεν ακούγεται.
Προφανώς εμάς τους Ανθρώπους και εννοώ το στόχο του σχολείου να διαμορφώσει Ανθρώπους μας ενδιαφέρει αυτός που κάνει στην άκρη…
Αλήθεια πόσες φορές έχετε κάνει στην άκρη;
Ασφαλώς δεν φοβάστε όλοι. Μάλλον δε θέλετε να χάσετε τα λόγια σας με ανθρώπους που δεν παίρνουν από λόγια.
Πόσο συχνά λοιπόν αφήνετε τους άλλους , αυτούς που δεν είναι οι περισσότεροι αλλά έχουν χυδαίο λόγο, κάνουν φασαρία, υποτιμούν, τσακώνονται, να περάσουν τη στάση τους;
Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να πείτε τη γνώμη σας στην τάξη και να μην το κάνετε είτε γιατί δεν το επιτρέπει η στάση του καθηγητή είτε δυο τρεις της τάξης που φωνάζουν ή βρίζουν άσχημα ή πλακώνονται στο διάλειμμα;
Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να προωθήσετε, να υποστηρίξετε έναν υποψήφιο στις μαθητικές εκλογές που δεν είναι τόσο famous και μάγκας στο σχολείο και μόλις τολμάτε να το πείτε να σας «την πέφτουν» και να «τρώτε την καζούρα» της ζωής σας, ώστε να μην αποτολμήσετε κάτι τέτοιο ξανά;
Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να παρακολουθήσετε μάθημα και μια ομάδα δυο-τριών να μην σας το επιτρέπουν και να μην τολμάτε να τους πείτε ότι είναι δικαίωμά σας να παρακολουθήσετε, γιατί θα σας πουν «φυτό»;
Σας έχει τύχει ποτέ να πετάξουν «αμπούλα» στην τάξη δυο τρεις έτσι «για την πλάκα» και ενώ δεν συμφωνείτε , όμως να το υπομένετε;
Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε καταστροφές στο σχολείο (γραμμένες βρισιές στους τοίχους, βρωμιές ή φθορές σε χώρους που χρησιμοποιείτε όλοι κ.αλ), να ξέρετε ποιος ή ποιοι τα έκαναν και όμως να μην αποκαλύπτετε για να μην σας πουν «καρφί», ενώ μπορεί να κινδυνεύει σε βάρος όλων σας ακόμη και η πραγματοποίηση της εκδρομής σας;
Σας έχει τύχει ποτέ να πετάξετε αβγά ή να σας πετάξουν μέσα σε σχολικό χώρο και να το βρίσκετε αστείο;
Αν κάτι ή και όλα αυτά σας έχει τύχει, σημειώστε δίπλα σε κάθε ερώτηση ένα διακριτικό V, συμμετέχοντας με το δικό σας τρόπο στη μείωση τέτοιων εκδηλώσεων που βλάπτουν εσάς και τη δημοκρατία του σχολείου.
Κακαράκη Σταυρούλα
Φιλόλογος

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συζητώντας για την εκδηλωμένη στο Σχολείο βία

Ευκαιρία να γράψουμε τις σκέψεις μας για τον τρόπο που ο καθένας από την εκπαιδευτική μας κοινότητα μας αντιλαμβάνεται τη βία που εκδηλώνεται στο Σχολείο, δίνει το ιστολόγιο και η ανακήρυξη της 6ης του Μάρτη ως μέρα κατά της Σχολικής Βίας. Ευχαριστώ πρώτα τον συνάδελφο που μου εμπιστεύθηκε τις σκέψεις του και τις παραθέτω ακριβώς προσβλέποντας στην απαρχή μιας διαδικτυακής επικοινωνίας
"Σχολική βία ή σχολική συλλογικότητα;
Βία είναι κάθε πράξη ή μεθόδευση που υποτιμά ή απαξιώνει τη προσωπικότητα του συμμαθητή μας μέσα ή έξω από τον χώρο του σχολείου.
Βία δεν είναι μόνο η άσκηση σωματικού εξαναγκασμού, χειρονομίας, κίνησης με σεξουαλικό περιεχόμενο ,ή αρπαγής προσωπικών πραγμάτων κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι η σκόπιμη και με πρόθεση περιθωριοποίηση κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι ή έλλειψη ανεκτικότητας στις σωματικές ή πνευματικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάποιου συμμαθητή μας.
Βία είναι η παρενόχληση ο εκφοβισμός και η επιμονή σε αυτά μέσα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.τ.λ )
Βία είναι ο μη σεβασμός στην εκπαιδευτική διαδικασία της τάξης που εκδηλώνεται με φασαρία την ώρα του μαθήματος και η αδιαφορία για τους συμμαθητές που ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.
Βία είναι ή επίδειξη των δυνατοτήτων μας είτε οικονομικών είτε πνευματικών απέναντι σε συμμαθητές μας που θεωρούμε ότι δεν τις έχουν.
Είναι ουσιαστικό να σεβόμαστε τον συμμαθητή μας με τις ικανότητες και τις αδυναμίες του.
Καλύτερη μέθοδος για να αλλάξουμε κάτι στον συμμαθητή μας που νομίζουμε ότι είναι λάθος ή αδυναμία του, είναι να τον βοηθήσουμε με το παράδειγμα μας και το ενδιαφέρον μας.
Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σχολείο ,είναι ένας χώρος που η συλλογικότητα και το πνεύμα ομάδας ,είναι προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και για τη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος στον χώρο που περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας".

Νίκος Ρηγόπουλος
Φυσικός -4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση στη μαθητική κοινότητα του σχολείου μας



Το υπουργείο παιδείας έχει ανακηρύξει την 6η του Μάρτη "μέρα κατά της σχολικής βίας" και προτείνει στα σχολεία να αναλάβουν δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, με όποιο τρόπο ή ένταση και αν εμφανίζεται.
Στο σχολείο μας μία ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας ασχολήθηκε με την "επιθετικότητα και τη σχολική βία".
Προσκαλούμε τώρα όλους τους μαθητές του σχολείου μας να σκεφτούν τρόπους συμμετοχής για την άμβλυνση του προβλήματος.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε από το ιστολόγιό μας τα αποτελέσματα της έρευνας των παιδιών στο σχολείο μας καθώς και την έρευνα που διεξήγαγε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας παιδιών και εφήβων.
Επιπλέον, να μελετήσετε τις προτάσεις του υπουργείου αλλά κυρίως να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε τις δικές σας προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι μαζί να μειώσουμε την ένταση και τους τρόπους εκδήλωσης του φαινομένου.





Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πάμε (και) γι΄αλλού...


Από σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2012 "μετακομίζουμε"στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Η φιλοξενία του blogspot ήταν εξαιρετική και θα συνεχίσουμε να την τιμούμε αλλά ενταχθήκαμε στην οικογένεια των ιστολογίων που παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, για να επικοινωνούμε πιο άμεσα με τα σχολεία της Ελλάδας και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες γνώσης και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Κουβαλάμε τώρα...

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δημόσια παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου του 2012 έγινε η δημόσια παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών του Σχολείου μας.

Οι προσκεκλημένοι μας προέρχονταν από την πολιτική ζωή , την επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα του τόπου μας και ασφαλώς από την εκπαιδευτική μας κοινότητα.
Τους ευχαριστούμε και διαδικτυακά.

Η δημοσιοποίηση των εργασιών των μαθητών στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοεικόνας τους. Μαθαίνουν να αναλαμβάνουν έργο, που θα πρέπει να το φέρουν σε τέτοιο επίπεδο ολοκλήρωσης, ώστε να το παρουσιάσουν δημόσια.
Διδάσκονται την ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, εκπαιδεύονται στη χρήση νέων τεχνολογιών , απαραίτητων για την παρουσίαση των έργων τους,καλλιεργούν την άμιλλα για να γίνονται ολοένα καλύτεροι, συνδέονται μέσα από το έργο τους με τη ζωή και την τοπική τους κοινωνία.

Ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προώθησαν τη δράση του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε επίσης και τα πρόσωπα που γνωστοποίησαν την παρουσίασή μας στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα κάθε ερευνητικής ομάδας προβλήθηκαν με πρόγραμμα παρουσίασης διαφανειών που σχολίαζαν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων ομάδων

Η ομάδα της σχολικής βίας και επιθετικής συμπεριφοράς



Η ομάδα των greeklish



Η ομάδα των πληροφοριακών συστημάτων


Η ομάδα της γεωθερμίας από τις ήπιες μορφές ενέργειας


Η ομάδα των βιοκλιματικών σπιτιών και των ανεμογεννητριών :


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι προτάσεις του Υπουργείου για τις αλλαγές στο Σύστημα εξετάσεων και το Λύκειο

Την 1η Φεβρουαρίου 2012 το Υπουργείο καταθέτει τις προτάσεις του για το Νέο Λύκειο και το Σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια .
Ενημερωθείτε και γράψτε τη γνώμη σας, για να κάνουμε έναν διαδικτυακό διάλογο...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η λογοτεχνία , πρόταση μετουσίωσης της επιθετικότητας


Η δραστηριότητα που πραγματοποίησε σήμερα (19/1/2012) η ερευνητική ομάδα με τίτλο εργασίας "η επιθετικότητα της εφηβικής ηλικίας γίνεται δημιουργία στη σχολική ζωή"εντάσσονταν στην αναζήτηση τρόπων έκφρασης, εκτόνωσης και μετασχηματισμού της επιθετικής συμπεριφοράς σε μια στάση θετική και δημιουργική.
Η δραστηριότητα περιελάμβανε την επαφή της κυρίας Οικονομίδου Σούλας, καθηγήτριας Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με τους μαθητές της ομάδας. Οι μαθητές είχαν διαβάσει δύο λογοτεχνικά έργα, "Κάπου ν'ανήκεις"του Φίλιππου Μανδηλαρά και "Στη διαπασών"του Βασίλη Παπαθεοδώρου, έκδοσης του 2010 και τα δύο.
Τα παιδιά συζήτησαν με την προσκεκλημένη μας τις μορφές εκδήλωσης της επιθετικότητας στα λογοτεχνικά έργα που μελέτησαν αλλά και "ψηλάφησαν" δικά τους αισθήματα και βιώματα συγγενικά ή παρόμοια.
Η ανάγνωση ενός ολόκληρου λογοτεχνικού έργου, που αγγίζει τα συναισθήματα, τα προβλήματα της καθημερινότητας των παιδιών στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας
είναι η πρόταση που προέκυψε από την ολοκλήρωση της διερεύνησης.
Η Λογοτεχνία έχει τη δύναμη της διείσδυσης στην ψυχή , στις λεπτές και ανομολόγητες πλευρές της προσωπικότητας. Προκαλεί ταυτίσεις,την αποενοχοποίηση ορισμένες φορές, το διαφορετικό άνοιγμα για τη "λύση ενός κλειδωμένου ψυχισμού". Όταν η Λογοτεχνία αγγίζει προβλήματα ή συναισθήματα των νέων , ο νέος γίνεται πρωταγωνιστής, βλέπει εκφράσεις, συνέπειες που ίσως δεν τις σκέφτηκε , δεν τις ένιωσε ο ίδιος. Βλέπει ίσως καλύτερα τον εαυτό του αλλά και τον άλλον. Αναζητά πιθανόν άλλους τρόπους έκφρασης, πιο κοινωνικούς.
Και αν το σχολείο ενισχύσει αυτήν την ενδυνάμωση της πιο κοινωνικής του ταυτότητας, τότε η επιθετικότητα μπορεί να μετασχηματιστεί σε έκφραση και δράση καλλιτεχνική, περιβαλλοντική, αθλητική ,γνωστική, συμμετοχική.
Ευχαριστούμε θερμά την προσκεκλημένη μας.
Τη δραστηριότητα παρακολούθησε και μάλιστα πολύ ενεργητικά η ομάδα των greeklish. Μπράβο, παιδιά για τη συμμετοχή.
Και επίσης ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά "της επιθετκότητας "που διάβασαν τα λογοτεχνικά έργα. Η ωφέλεια είναι πολλαπλή.

Σχολικός εκφοβισμός

Losers from Everynone on Vimeo.



Bullying. Πέσιμο, κράξιμο, επιθετική συμπεριφορά, αναίτια άσκηση λεκτικής και ψυχοσωματικής βίας. Απαντάται συνήθως στα σχολικά περιβάλλοντα και εκτείνεται μέχρι τον προσωπικό χρόνο που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι στο διαδίκτυο.

Σκηνοθετώντας ένα μικρό βιντεοκλίπ διάρκειας δυόμισι λεπτών, το δημιουργικό τρίο Everyone, που δρα με βάση του τη Νέα Υόρκη, στέλνει το δικό του μήνυμα με τίτλο “Losers”. Στη μερίδα δυτικών στερεοτύπων της επιτυχίας που θέλουν άπαντες αριστούχους, πρωταθλητές, εκκολαπτόμενα σελέμπριτι, καλογυμνασμένες μαζορέτες και σωματότυπους με προδιαγραφές glamorous editorial μόδας, οι Will Hoffman, Daniel Mercadante και Julius Metoyer II «φτύνουν» μερικές όχι και τόσο άγνωστες εικόνες.

Σε παραγωγή της Epoch Films, που ευθύνεται για το ανεξάρτητο φιλμ “Gigantic” του 2008, και μουσική του Keith Kenniff aka Unseen, που επιμελήθηκε πρόσφατα και το ηχητικό χαλί των spots για το iPhone 4s της Apple, το “Losers” υπενθυμίζει το δικαίωμα στην αποτυχία και την επιλογή στον τρόπο ζωής μας.

Πηγή της ανάρτησης το εξαιρετικό ιστολόγιο Terra Computerata.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα Σχολική Βία

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το Βίντεο των "Αρβύλα"για τα greeklish

Η γλώσσα των νέων

Θυμάστε τον πατέρα στη διαφήμιση, που ακούει έντρομος την κόρη του να του μιλάει σε μια γλώσσα ακατάληπτη, στο τέλος να της λέει αμήχανα, «Στη μάνα σου το ‘πες;»; Το ύφος του ταλαίπωρου γονιού θα πρέπει να εμφανίζεται συχνά στις διμερείς επαφές των γενεών. Έτσι, όμως, μέσα από την αμηχανία των μεγαλύτερων για τις γλωσσικές μηχανορραφίες των μικρότερων, οι νέοι διαμορφώνουν τη δική τους ταυτότητα, δικτυώνονται και μας… τη λένε κιόλας! Ο,τι πρέπει, δηλαδή. Όχι ό,τι να ‘ναι…
Οι νέοι όχι μόνο δεν πάσχουν από λεξιπενία, αλλά έχουν γλώσσα πλούσια και συνεχώς ανανεούμενη. Απλώς, είναι άλλη από αυτήν που μιλάνε οι μεγάλοι. Δεν λέμε και τίποτα καινούργιο. Από την εποχή της boom generation (της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς εφήβων στις δυτικές κοινωνίες), το φαινόμενο μιας ιδιαίτερης γλώσσας για τη νεολαία έχει γιγαντωθεί. Οι τινέιτζερ -και δεν μιλάμε μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους Αγγλους, τους Γάλλους, ακόμη και για τους Έλληνες τεντιμπόηδες- επιχειρούσαν να διαφοροποιηθούν από τους ενηλίκους και μέσω της γλώσσας. Η αργκό είναι ανατρεπτική και επιχειρεί να σοκάρει, οπότε υπήρχε (και, φυσικά, υπάρχει) ευρύτατη χρήση υβρεολογίου, μόνο που σήμερα ελάχιστοι γονείς σοκάρονται αν το παιδί τους πει «και γαμώ» αντί για «σού- περ» ή «επικό!» Αυτοί που όντως σοκάρονται ακόμη (οι παππούδες, π.χ., ή οι καθηγητές των θρησκευτικών) είναι αυτοί που καταγγέλλουν τη νέα γενιά για το φτωχό της λεξιλόγιο.
Όσο οι έφηβοι χωρίζονται σε υποομάδες, η γλώσσα τους θα αποκτά και περισσότερο πλούτο – αφού αλλιώς μιλάνε οι γκοθάδες, αλλιώς οι emo, αλλιώς οι φανατικοί φίλαθλοι, αλλιώς οι γκέιμερ, οι σκέιτερ, οι μοδάτες κ.ο.κ.
Το βασικό χαρακτηριστικό της γλώσσας των νέων είναι ότι εκφράζει και εκφράζεται μέσα στην «παρέα», το δίκτυο των συνομηλίκων. Κατά συνέπειαν, δεν υπάρχει μια ενιαία γλώσσα· κάθε παρέα έχει δικό της κώδικα επικοινωνίας, που μπορεί να τον «αρπάξει» μια άλλη παρέα και μετά μια άλλη, μέχρι που κάποιες εκφράσεις να υιοθετηθούν από μεγάλο μέρος της νεολαίας, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας της επικοινωνίας.
Γιατί οι νέοι αναπτύσσουν δικούς τους τρόπους έκφρασης; Ο διδάκτωρ Γλωσσολογίας Γιάννης Ανδρουτσόπουλος, που ασχολείται ειδικά με τη γλώσσα στη νεανική κουλτούρα, σημειώνει: «Τα κοινωνικά δίκτυα των νέων είναι στενότερα από αυτά των ενηλίκων, γεγονός που εντείνει την πίεση γλωσσικής συμμόρφωσης με την παρέα. Απ’ την άλλη, οι συμβάσεις γλωσσικής ευγένειας και απόστασης που απαιτούνται στην ενήλικη ζωή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως κατά την εφηβεία. Έτσι εξηγείται το ότι η συχνότητα μη πρότυπης γλώσσας είναι μεγαλύτερη στη νεότητα από ό,τι στην ενήλικη ζωή. Ψυχολογικά, κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα. Η απόρριψη κατεστημένων τρόπων συμπεριφοράς και ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα, τάσεις που γενικότερα χαρακτηρίζουν την εφηβεία, εκφράζονται και γλωσσικά. Με την ιδιαίτερη γλώσσα τους οι νέοι συμβολίζουν ότι ανήκουν σε μια ηλικία με δικά της ενδιαφέροντα και αξίες, που διαφέρει τόσο από τα παιδικά όσο και από τα ενήλικα χρόνια».
Η ατυχία της σημερινής νεολαίας είναι ότι οι ενήλικοι αρπάζουμε τη γλώσσα της και τη χρησιμοποιούμε ευρύτατα. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη γλώσσα, που έκανε η ALCO το 2005 για το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, ρωτούσε Έλληνες 16-56 ετών ποια λέξη θα χρησιμοποιούσαν για να αντιδράσουν σε κάτι αναπάντεχο: Το 20% δήλωσε ότι προτιμά τη λέξη «έμεινα», το 13% το «κουφάθηκα», το 5% το «καράφλιασα», το 25% το «απίστευτο» και μόλις το 15% το «εξεπλάγην» ή το «εκπλήσσομαι»! Το συμπέρασμα; Το «απίστευτο» έχει εισχωρήσει βαθιά στην καθομιλουμένη των ενηλίκων· άλλο συμπέρασμα, λίγο άσχετο, είναι ότι το «καράφλιασα» είναι πλέον «πασέ», ή μήπως πρέπει να πω λαστ γίαρ;
Από την άλλη, οι σημερινοί 16άρηδες έχουν στη διάθεσή τους όλο τον γλωσσικό πλούτο που δημιουργήσαμε εμείς οι παλαιότεροι 16άρηδες. Η εξέλιξη της γλώσσας έχει φέρει και εξέλιξη στη νεανική αργκό, και έτσι, π.χ., το παλιότερο «Την κάνω» = φεύγω, έχει γίνει «τηγκανά», ενώ το «τζάμι» = τέλειο, σούπερ, έχει παραλλαχθεί επιτυχέστατα σε «τζαμάουα», αλλά και στο «τζαμιροκουάι» (που αποτελεί και αναφορά στον γνωστό μουσικό)! Περισσότερα Η γλώσσα των νέων | Otherside.gr">εδώ


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2009/09/i-glwssa-twn-newn/#ixzz1jfA9zSnP

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Δυναμικά οι Νέες Τεχνολογίες στο 4ο Λύκειο!


Διαρκώς εμπλουτίζεται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Σχολείου μας.
Ένα καινούργιο εργαστήριο απέκτησε το σχολείο μας χάριν των ερευνητικών εργασιών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Κοντά σε αυτό που ήδη υπήρχε το σχολείο μας δίνει την ευκαιρία στις ερευνητικές ομάδες να κάνουν συχνότερα τις διαδικτυακές αναζητήσεις τους στο σχολείο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την έρευνα και τη συνεργασία.
Αξίζει όμως να αποδώσουμε και την ανάλογη τιμή στο Διευθυντή του Σχολείου μας που δαπανά πολύ προσωπικό χρόνο στην ανανέωση και εγκατάσταση του εξοπλισμού, εξελίσσοντας πραγματικά το Σχολείο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του σε ένα πρότυπο σε υποδομές εκπαιδευτήριο.
Πρόσφατα λοιπόν το νέο εργαστήριο απέκτησε προβολικό σύστημα,διευρύνοντας τις δυνατότητες χρήσης των τεχνολογικών μέσων και δίνοντας δυνατότητες μιας ακόμη αίθουσας προβολών, παρουσιάσεων και διάδρασης των πληροφοριών μέσα από ενεργητική παράλληλα συμμετοχή των μαθητών.
Βοηθοί στην εγκατάσταση και οι καθηγητές , υπεύθυνοι του εργαστηριακού χώρου και των ερευνητικών εργασιών.
Αξίζει πραγματικά να τιμούμε τους δασκάλους που αγωνίζονται παρά τις απαξιωτικές συγκυρίες του εκπαιδευτικού έργου , γιατί πιστεύουμε πραγματικά στη δύναμη της παιδείας .

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τι θα δούμε στο σινεμά το 2012

Ποια είναι η γνώμη σας για τις ταινίες που θα κυριαρχήσουν στον εμπορικό κινηματογράφο;
Δείτε τι θα παίξουν τα σινεμά το 2012 και γράψτε τη γνώμη σας, cinefil ερευνητές και όλοι οι αναγνώστες του blog μας.
Ενημερωθείτε και εκφραστείτε!

Οι κλιματικές αλλαγές και εμείς

Και επειδή "Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία", η αναζήτηση νέων μορφών ενέργειας και μιας στάσης ζωής με αξία το μέτρο και την απλότητα κάνουν πιο επίκαιρα τα θέματα ενέργειας που πραγματεύεται η ερευνητική μας ομάδα " Βιοκλιματικά σπίτια".
Ίσως το άρθρο της εφημερίδας που σας παραπέμπει ο υπερσύνδεσμος να σας παρακινήσει να γράψετε και εσείς τη γνώμη σας.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η δομή και συγγραφή της ερευνητικής εργασίας

Καθώς πλησιάζει το τέλος των χριστουγεννιάτικων διακοπών και με τις ευχές μας σε εορταζόμενους και μη, προετοιμαζόμαστε ολοταχώς για την τελική φάση της πορείας των ερευνητικών εργασιών του Α΄τετραμήνου.
Η φάση αυτή περιλαμβάνει τη σύνθεση του υλικού καθώς και την κριτική και επεξεργασμένη καταγραφή του σε μια συνολική και ενιαία εργασία. Πέρα από τις οδηγίες των καθηγητών που καθοδηγούν, εμψυχώνουν και επιβλέπουν την έρευνα, οδηγίες χρήσιμες και αναλυτικές σχετικά με τη δομή, τις βιβλιογραφικές παραπομπές και τη συνολική καταγραφή της βιβλιογραφίας, θα βρείτε στο Ιστολόγιό μας :Ψηφιακό Σχολείο -Γ΄Λυκείου - Έκφραση Έκθεση - Ερευνητική Εργασία.
Επιπλέον, στο ιστολόγιο θα βρείτε αναρτημένο παράδειγμα ερευνητικής εργασίας, ώστε να έχετε ένα πρότυπο και να εργαστείτε με την προσωπική κριτική σας ματιά πάνω στα δομικά μέρη που οικοδομούν μία εργασία.
Καλή δουλειά και καλή επιτυχία!!!

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η επικαιρότητα συμπλέει με τις εργασίες μας

Σήμερα, στις 5/1/2012 δημοσιεύεται στην εκπαιδευτική ηλεκτρονική εφημερίδα του Υπουργείου παιδείας έρευνα που αφορά τη σχολική βία και αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου για την αντιμετώπιση και διαχείρισή της. Το θέμα αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα γενικά αλλά και ειδικά την ερευνητική ομάδα της "επιθετικότητας"του σχολείου μας.Μπορείτε να μελετήσετε εδώ.
Επίσης :
1 στους 10 μαθητές θύμα επιθετικής παρενόχλησης — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

http://www.madata.gr/epikairotita/social/161847.html

ΕΥΧΕΣ

Καλή Χρονιά Ερευνητές μας!!!